lgbdfridas.blogg.se

2016-05-20
15:00:00

Slutresultat: Gestaltningsprojekt - Makt

 
Mitt konstverk/installation skildrar temat "Makt" och är en gestaltning av hur människan påverkas av samhället, dess normer, könade manus och strukturer som vi alla på ett vis formas av och tvingas ta hänsyn till. 

Jag har utgått ifrån en skyltdocka och grundidén i att vi alla är "marionettdockor" - i en värld, redan iscensatt innan vi föddes in i den - och valde därför att ta loss armarna/händerna från dockan för att påvisa denna oundvikliga maktlöshet och låta dessa marionettrådar hänga från dessa till dockan. "Att styra utan att styra" - "Att ha en fri vilja utan friheten att välja". En av dessa trådar går från målningen av jordklotet på väggen (akryl på aqvarellpapper), där jorden rätt och slätt symboliserar "samhället". 

Molnet i stoppningsvadd med krusade presentsnören som regn ovanför hens huvud symboliserar vår naivitet och oförmåga att reflektera över dessa strukturer/normer vi utsätts för, lever med och tvingas ta hänsyn till. Drar parallellen till tyngdlagen - den finns där, vi vet att den finns, men vi tänker inte så mycket på den. Vi känner inte av den så mycket, precis som dessa normer, strukturer och könade manus vi möter varje dag. 
Dockan har fått ett par balettskor, som representerar "dansen vi tvingas dansa"/"spelet vi alla spelar utan att våga ifrågasätta reglerna" - återigen "maktlösheten". "Dance my puppet, dance!" 

Den här skyltdockan hade - som nästan utestlutande andra - inget kön, utan de var slät som en "Ken-docka". Vilket jag ansåg var ett givet tillfälle för att måla ett vägskäl i skrevet, där en skylt pekar åt "kvinnosymbolen" på vänster sida och den andra åt "manssymbolen" på höger sida. Självfallet är processen i identitetsbyggandet mer komplext än så, men i det här fallet valde jag att inrikta mig på typiska könade manus/manliga och kvinnliga stereotyper. (Kortfattat: Patriarkatet - vänster = dåligt, dåligt = kvinna) Det vänstra "kvinnobenet" har fått typiska symboler som symboliserar den stereotypiska, sexistiska synen på kvinnan och det högra "mansbenet" har fått detsamma. Kvinnan får symboler för kärlek, fred, ytlighet, barnafödande, förvirring (ologisk, känslosam) osv. Mannen får symboler för upplysning, idéer, logiskt tänkande, pengar, driv, säkerhet och beslutsamhet. I bakgrunden bakom dessa hittar vi en bokhylla med tonvis av böcker på kvinnobenet, som dvs symboliserar att kunskap är makt men även att kvinnor kan studera hela livet - nå högre utbildningsnivå/resultat - och ändå inte få lika hög lön som männen - därav ett mönster av pengar i bakgrunden av "manssymbolerna" på det högra "mansbenet". 

Jag bestämde mig för att måla dockan kläder. Klädesplagget jag symboliserar med ordet "Makt" är kostymen. Jag målade därför en väst där samhällets ytterligheter urskiljs, där den högra sidan är ett schackbräde som symboliserar bondesamhället och klasskillnader, spelet vi tvingas spela i en värld där alla är olika värda och du värderas efter din inkomst och status - men lägg även märke till att det också är placerad på höger sida vilket hintar om en fortsättning på "mans-temat", om logik och hur höger är det man föredrar framför vänster. Vilket för oss vidare till vänster sida - ett drömlandskap, där en boj ligger och guppar i ett moln - ganska ologiskt. Förnuft före dröm. Vilket spinns vidare på argumenteen som fanns förr till varför kvinnor inte skulle få rösträtt, att de var för känslosamma, ologiska och instabila för att överhuvutaget kunna ta rationella beslut och särskilt inte de som påverkar hela vårt samhälle. Kaos, right. Därav det surrealistiska drömlandskapet på den vänstra "kvinnosidan". 

I stället för slips har jag lagt till ormen och äpplet från bibeln - vilket dels speglar den skeva heterosexuella normen om hur en relation ska se ut, dels speglar till det återkommande "kunskap är makt" och dels hur den naiva kvinnan lurade in mannen i fördärvet, långt bort från paradiset. 
För munnen har jag målat tejpbitar med texten "MAKT" över, där vi står utan yttrandefrihet eller rätt att påverka dessa normer, strukturer och könade manus vi tvingas på. "Tala är silver, Tiga är guld." 
Dockan har fått ett par extra ögon ditmålade, för att representera alla värderingar, åsikter och perspektiv som vi alla föds in i och på något vis eller annat påverkas av och måste ta hänsyn till. Vi föds alla som "ett blankt papper" men världen och samhället är långt ifrån ett "blankt papper". Du lär dig snabbt vad som förväntas av dig och även om du ifrågasätter dessa könade manus vi tillskrivs, så finns dessa förväntningar vare sig du vill eller inte och du kommer att påverkas och formas av dessa. Du kanske till och med inser att dessa destruktiva samhällstrukturer existerar, men hopplösheten tilltar när du märker att nästan alla du håller kär är helt och hållet med på noterna, vare sig de vet det eller inte - och det värsta är att du varken orkar eller vill ta varenda fight, utan klistrar i stället på dig ett brett flin när någon säger: "Oj, värst vad du såg allvarlig ut. Du är mycket sötare när du ler!" ... 

Vidare är clownsminket en symbol för pajasen vi blir när vi utan att ifrågasätta, blint följer och låter oss förslavas och påverkas av dessa samhällsstrukturer, masken representerar helt enkelt masken vi bär när vi försöker rätta oss efter dem - som sedan förr eller senare krackelerar och bryter sönder oss inifrån. 
Hatten är toppen över "i:et" och fortsättning av kostymen, som symboliserar makt. 
Det som inte syns på bilderna är ryggen, där vi hittar en målad lapp med texten "Steer me!" (i stället för det klassiska "Kick me!"), en klädeslapp med texten "Made in Society" (i stället för Kina), samt en svart censur-box för rumpan (för att den verklighet som inte stämmer överens med samhällets värderingar skall skylas).
 
På utställningen fick jag frågan om varför jag valde en vit, ung man till mitt projekt. Vid tillfället sa jag bara som det var: "Det var den billigaste skyltdockan jag kunde hitta." Nu i efterhand slog svaret mig som ett baseballträ på knäna: "Temat var väl "Makt"? ...Eller?"